Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След вдигането на блокадите Европа затъва в регулаторно блато

Белгийците трябва да си избират "социален балон", а италианците са длъжни да носят маски прави, но не и седнали

След вдигането на блокадите Европа затъва в регулаторно блато

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като се поровил в над сто страници с правилата на италианските власти след вдигането на блокадата Роберто Бруно знаел точно какво да направи. Той ги принтирал и ги разлепил на стените на пицарията и магазина си за сладолед наред с банер.

„Стига толкова хартия!“, гласял той, пише Wall Street Journal.

„Двамата с партньорката ми живеем на хляб и укази“, казва Бруно, който не е възобновил обслужването по масите, въпреки че това вече е разрешено, от страх да не наруши някое правило. „Един ден ни казват едно, на следващия – нещо съвсем различно“, отбелязва той.

Едно от правилата, които го озадачават, е че клиентите трябва да носят маска на лицето си, когато са прави, но не и  седнали.

След това идва изискването или може би препоръка, че зехтинът трябва да се сервира в кутийка за еднократна употреба вместо в бутилки. „Плаче ми се“, казва Бруно, който се гордее с висококачествения си зехтин местно производство.

Европа отменя блокадите, но новите правила за борба с коронавируса озадачават европейците в момент, когато Старият континент навлиза в познат режим – регулаторно претоварване. Централните правителства, местните власти и здравните регулатори могат да изказват мнение и често го правят. Резултатът от това са откъслечни, постоянно променящи се правила, които варират от страна на страна, от град на град, а понякога дори между кварталите.

Още по темата
Носенето на маска е задължително в някои квартали на Брюксел, но в други не е. Може да бъдете глобени в единия край на улицата, ако не носите маска, а хора в другия й край се разхождат без маска.

Регулаторите мислят къде могат да почиват плажуващите. Те определят дали хората могат да си купуват сладолед във фунийка. Но най-много регулации предизвиква въпросът с кого могат да общуват европейците.

Във Великобритания на различни домакинства е позволено да се събират, но само в паркове или частни градини. Властите в Шотландия съветват хората, които са минали през къщата на приятел, за да стигнат до градината, да не пипат нищо и да не използват тоалетната, както и да носят собствени прибори за барбекю.

В Белгия хората отново могат да си ходят на гости у дома, но трябва да си изберат няколко приятели и имат право да канят само тези гости на вечеря отново и отново. Правилото за „социален балон“, както е наречено, предизвиква възмущение сред приятели и роднини, които трябва да избират с кого да се социализират.

През последните три месеца Джефри Рукур, чиновник в Брюксел, не можел да посещава майка си в южната част на Белгия. Първоначално причината била блокадата. След това на 10 май Белгия въведе балона, ограничаващ хората да виждат четирима приятели. Майка му не могла да реши кое от петте си деца или внуци да изключи, „така че никой от нас още не я е виждал“, споделя Рукур. „Не съм се присъединил към никой друг балон, защото искам да запазя балона си за майка ми“, допълва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Allianz устоява на кризата, но не даде годишна прогноза